Hvilke stearinlys er bedst for indeklimaet?

Det er så hyggeligt med stearinlys i hjemmet og særligt i de kolde og mærke vintermåneder i Danmark, bruger vi meget levende lys indendørs. Desværre giver stearinlys ikke den bedste luft og påvirker indeklimaet indendørs negativt.

Der er dog nogle stearinlys der er bedre end andre at bruge indendørs, for de de udgiver knapt så mange skadelige stoffer. Generelt set får du mindre luftforurenende levende lys, hvis du:

 • Går efter svanemærkede stearinlys
 • Sørger for optimal afbrænding – rolig flamme og kort væge
 • Undgår stearinlys med glimmer, duft og andre finurligheder
 • Bruger fyrfadslys der soder mindre
 • Erstatter stearinlys med bivokslys el. soyalys
 • Erstatter levende lys med LED lys
 • Tænder færre lys og lader dem brænde i kortere tid
 • Husker at lufte ud

Følger du disse råd, så burde du få et bedre indeklima og stadig kunne have levende lys i hjemmet hele året rundt.

Herunder kan du læse lidt mere uddybende om nogle af de tips du får i listen herover.

Svanemærkede og rene stearinlys

Svanemærket er et godt kvalitetsmærke at gå efter uanset hvilen type produkter du skal købe. Det er ikke alle produktkategorier der har stor repræsentation af Svanemærkede produkter, men lige præcis indenfor kategorien levende lys, kan du finde en del svanemærkede produkter.

Svanemærket ser således ud, og forefindes på produkter der er godkendt under deres kvalitetskrav:

Udover at gå efter svanemærkede produkter, så kan du også gå efter stearinlys uden farve, duft, glimmer og andre finurligheder, altså vælg stearinlys i helt ren stearin. Det vil alt andet lige betyde at der bliver udledt færre sundhedsskadelige partikler.

Alternativ til stearinlys

Du kan vælge at få et bedre indeklima med alternative levende lys el. elektriske lys der replikere levende lys. Det kan eksempelvis være:

 • Bivokslys
 • Rapsvokslys
 • Soyalys
 • LED lys

LED lys er helt ufarlige at bruge indendørs, men anvender selvfølgelig batterier. De andre lys er alle levende lys, men disse typer er ofte meget rene, brænder lagsommere og roligere, hvorfor sandsynligheden for at de udleder sod er mindre.

Alle levende lys udleder dog kulstof/sod ved afbrænding, så der kan sagtens komme usunde partikler i hjemmet, selv med disse alternativer, omend det er mindre.

Hvordan påvirker tændte stearinlys indeklimaet?

De tændte stearinlys udleder kulstof, og særligt når lyset brænder ujævnt udledes der meget kulstof, hvilket skaber en dårlige luft indendørs. Det kan i værste fald være sundhedsskadeligt, men det kommer helt an på hvor mange stearinlys du har, hvor længe de er tændt og om du lufter godt ud mm.

Hvis du vælger rene og svanemærket lys, som jeg har været inde på, så er der mindre sandsynlighed for at lyset udleder skadelige partikler, selvom sod/kulstof altid kan blive udledt af alle slags levende lys.

Hvis du lufter ud mens du har stearinlys tændt, så kan det give en ujævn afbrænding og faktisk forværre udledningen af kulstof, så derfor er det bedst at lifte ud efter du har haft stearinlys tændt. Har du et godt ventilationsanlæg med et rent filter, så vil det sørge for at filtrere luften, og bringe ny frisk luft ind i hjemmet.

Hvor usunde er stearinlys?

Det er svært at komme med en generel vurdering af hvor usunde stearinlys er, og forskellige undersøgelser konkludere også forskellige ting.

Generelt kan man dog sige at så længe du har levende lys og de brænder roligt og jævnt, så vil luften være helt ok. Har du mange stearinlys tændt dagligt og brænder nogle af dem også for kraftigt og ujævnt, så vil dit indeklima være sundhedsskadeligt. Du kan dog godt kompensere for det ved at lufte godt ud dagligt.

Skriv en kommentar